Att städa ofta

Som man bäddar får man ligga, som man sår får man skörda, och många andra liknande uttryck finns det. Det är inte alltid man tänker på dem till vardags, men i hushållet har de en viktig funktion. Om man slarvar med fönsterputs får man till exempel mer att göra när det är dags för flyttstädning.

Men även långt innan man ska flytta från en bostad kan den uppskjutna städningen bli ett problem. I kök blandas stekos med damm och sätter sig på väggen ovanför spisen som en hinna, om man inte torkar av väggarna ofta. Runt handtag på skåpsdörrar och kökslådor bildas också fläckar, som med tiden är svåra att få bort. Därför bör man hålla efter även dessa fläckar, för att inte tala om olika typer av stänk i köket. Den som ofta kokar rödbetor kan ha anledning att titta på undersidan av skåpen ovanför köksbänken.

För att inte dessa fläckar ska bli övermäktiga bör man skaffa rutiner så att man regelbundet håller rent. Ta för vana att torka av de mest utsatta ytorna i köket varje dag, och torka av undersidan av skåpen och väggen ovanför spisen en gång i veckan. Då har inte smutsen en chans att sätta sig.