Bygga garage

Nu närmar sig vintern med stormsteg och för bilfantasten kan det därför vara skönt att ha ett garage att stoppa in bilen i för att undvika frostnätter och slippa att gå upp tidigt på morgonen för att bilen ska hinna värma upp – och har man inget garage är det bara att sätta igång att bygga.

GarageNär det kommer till garagebyggen finns en hel del saker som kan vara bra att känna till såsom om det exempelvis behövs ett bygglov, vilket material som är bäst att använda sig av och hur man ska designa garaget för att nyttja ytan på ett effektivt sätt. Något som kan vara bra att veta är till exempel att man inte behöver bygglov för en tillbyggnad på huset eller komplementbyggnader såsom garage, gäststugor och växthus samt för murar och plank. Inte heller behöver man då göra en anmälan till byggnadsnämnden, skriver Boverket. Vad som dock kan vara bra att lägga på minnet är att tillbyggnaden inte får bli högre än det redan befintliga huset på tomten och den får max vara 15 kvadratmeter stort – och om tillbyggnaden sker närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs att berörda grannar ger medgivande och det är även en god idé att göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked, i händelse av att den konstruktion man vill bygga kräver bygglov trots allt. Annat att tänka på kring garagebygget rör det estetiska och materialet, och ett tips är att göra så ditt garage matchar din befintliga villa så att man ser att de hör ihop. Så det gäller att fundera ut hur man vill konstruera sitt garage så det passar in i omgivningarna.

Att tänka på om garagets utseende

Något som tidningen Vi i villa tipsar om är att först och främst bestämma sig för vilken typ av garage det är man vill bygga såsom varmgarage, kallgarage eller carport. Ett varmgarage är till exempel att föredra om man vill kliva in i en torr, varm bil och bara köra ut ur garaget om morgnarna och ett kallgarage hindrar fukt från att ge bilen rostskador, så det är något att fundera på. Men oavsett vilken typ av garage man än väljer är det bra att sätta dit en ordentlig port, och hjälp med detta kan man få hos Portfirman – för det är en hel del man bör tänka på när det kommer till garagets port som man kanske inte tänkte på:

  • Material – vilket material funkar bäst för typen av garage du ska bygga?
  • Vilka mått ska dörren ha? Kom ihåg att måtta öppningens bredd och höjd, hur långt avstånd det är öppning och innertak samt vilket avstånd det är mellan öppning och sidoväggarna på båda sidor i garaget.

Inreda garaget när det är byggt

När garaget sedan är färdigställt så är det hög tid att börja inreda det, och då finns det också saker att tänka på. Till exempel tipsar Expressen om att man ska försöka utnyttja varje del av ytan så mycket som möjligt såsom väggar, tak och golv samt att man hela tiden utgår från vilka behov garaget ska användas.