Mörkt sovrum är hälsosamt

Det finns många sätt att inreda sitt sovrum på, men visste du att ljusa sovrum ökar risken för fetma? Där för är ett mörkt sovrum mer hälsosamt.

spa, sover vilaVisst vill man ha ett härligt sovrum som släpper in solglimtar framåt morgonkvisten, men visste du att ljusa sovrum faktiskt ökar risken för att drabbas av fetma? Det har forskare vid det Londonbaserade Institute of Cancer Research fastställt. I en studie ombad institutet 113 000 kvinnor att uppskatta ljusstyrkan i deras sovrum och då framkom att de kvinnor med mest ljusinsläpp faktiskt hade större kroppshydda än de med mörka sovrum hade.

Hur genomfördes studien?

I den engelska studien ombads kvinnorna att uppskatta ljusinsläppet efter om det var ljust nog att läsa, se rakt igenom rummet, se sin hand framför sig eller om det helt enkelt var för mörkt för att ens se sin egen hand överhuvudtaget. Svaren som sedan samlades in ställdes sedan emot mätningar av kvinnornas body mass index (BMI) och andra specifika metoder för att mäta deras fetma – och det var alltså vid denna jämförelse som det visade sig att kvinnor med mmörka rum hade mindre kroppshyddor än de med ljusa rum.

Hur kan detta komma sig?

Studien förklarar sitt resultat med att detta kan bero på vår inbyggda biologiska klocka och att just ljuset stör dennas naturliga rytm. För visst har tidigare forskare kunnat fastställa att ljus påverkar kroppen och dess matsmältning och fysiska styrka samt även vårt humör precis som man även hittat att konstgjort ljus stör. Det konstgjorda ljuset stör till exempel genom att fördröja produktionen av sömnhormonet melatonin. Men med denna studie har man alltså hittat ytterligare områden som påverkas. Dock varnar man att än så länge finns inte tillräckliga bevis för att alla ska springa och köpa mörkläggande gardiner – men det är nog en god idé att släcka nattlampan, dra igen gardinerna och sluta blippa på telefonen innan läggdags.