Råd att köpa bostad

Att köpa villa är något som många drömmer om, men det finns en hel del saker att hålla koll på – speciellt när det kommer till att faktiskt ha råd med sitt boende både vid köp och i framtiden.

HuslånNär det kommer till att köpa bostad, oavsett om det handlar om en bostadsrätt eller en villa, finns en hel del saker att tänka på. Till exempel är den generella regeln att man aldrig ska börja titta på bostäder innan man har ett lånelöfte så att man vet vilken prisklass man har att röra sig inom. Sedan när det är klart ska man också förhandla fram ett bolån med låg ränta, vilket kanske inte är det lättaste alla gånger och därför gör det viktigt att jämföra, räkna och veta vad man har råd att ta för typ av lån. Något som man exempelvis ska ta höjd för är det stundande amorteringskravet som ligger uppe för diskussion. Bland annat är Riksbanken en av dem som välkomnar finansdepartementets nuvarande förslag om kravet, men de menar att det måste till fler åtgärder för att säkra kravets effektivitet. Det framkommer av det remissvar som Riksbanken gett, skriver Privata Affärer. Och detta är heller inte det enda som hushållen måste ta höjd för vid planeringen av ett bostadsköp. Man måste även ha i åtanke att det kan komma en framtida eventuell räntehöjning, och då även beräkna om man kan betala denna. Det menar Riksgälden, statens finansförvaltning som ansvarar för att bidra till att skattepengar används så effektivt som möjligt och att även se till så det finansiella systemet förblir stabilt. Enligt dem så är det därför upp till varje hushåll att själva ta reda på hur hög ränta de klarar att betala, skriver Svenska Dagbladet.

Varför är räntorna så låga nu då?

analysAnledningen till att räntorna är så pass låga som de är i dagsläget menar Dagens Nyheter beror på att det är flertalet bolånetagare som prutat sig till sina befintliga räntor. Det är något som i sin tur påverkar snitträntan som helhet för nästkommande bolånetagare och handlar alltså om att kunderna förhandlat fram räntenivåerna. Dock ska man hålla i minnet att detta inte garanterar att räntorna förblir låga, och just därför måste man ha höjd för att kunna betala mer i framtiden. Därför ska man hålla följande tre punkter i minnet när man är i färd med att köpa en bostad och ska ha bolån:

  • Ränta – den kan stiga i framtiden, se därför till att räkna ut hur mycket räntan kan stiga innan du inte längre har råd med den.
  • Förhandla – våga förhandla med din långivare och kom fram till en lösning som passar bägge parter.
  • Köpet – satsa på att köpa bostad under din maxgräns för att ha råd med eventuella ränteförändringar i framtiden.