RUT-avdraget vidgas

Det är allt fler som väljer att utnyttja RUT-avdraget än det någonsin varit förr, och därför är det inte så konstigt att rut-avdraget kommit att utökats till att täcka en rad andra saker mot vad det gjorde förr – såsom exempelvis flytthjälp.

flytta flyttlådor parFörr kunde rut-avdraget bara användas för tjänster inom hemmet utförda i hemmet och inkluderade långt ifrån alla hushållsnäratjänster som efterfrågades. Det ska nu ändras på. Enligt en överenskommelse som regerings- och allianspartierna nyligen slutit i form av en migrationsöverenskommelse ska RUT nu utökas, skriver Sveriges Radio. Vad som bland annat ska komma att läggas till är avdrag för trädgårdsarbete, it-tjänster och dessutom ett avdrag för flytthjälp. Och just flytthjälpen är vad som är intressant. Att man inkluderat denna är nämligen föga förvånat eftersom att man redan 2011 kunde konstatera att allt färre hushåll flyttade själva och att allt fler då istället anlitade flytthjälp, något som bland annat Sydsvenskan skrev om.

Hur fungerar RUT-avdrag för flytt?

Precis som förr kommer RUT-avdraget att gälla hushållsnäratjänster i hemmet och att staten betalar hälften av vad du betalat för tjänsten. Nytt är dock att maxbeloppet som staten betalar ut under ett år har sänkts från att uppgå till max 50 000 kronor till att halveras ner till ett maxbelopp om 25 000 kronor i avdrag per år. Detta innebär alltså att om man anlitar sin flytthjälp via exempelvis flyttfirma7tr.se så kan man dra av hälften av denna tjänsts prislapp precis som med vilken annan hushållsnäratjänst som helst inom RUT. Inga undantag i regelverket görs alltså rådande bara för att man lagt in en ny tjänst under avdraget. Så nu behöver du inte längre be dina vänner och bekanta att agera flytthjälpare längre – och det är nog något speciellt de är glada för, i alla fall om man ska tro Nyheter24:s lista om varför det suger att bli ombedd att agera flytthjälp. Här kommer topp 4:

  1. Det är aldrig en bra tidpunkt att bli tillfrågad – flytt sker när man absolut inte har lust att hjälpa till att bära lådor och kartonger såsom på helgen, röda dagar, på kvällen, på dagtid… aldrig en passande dag som sagt.
  2. För att personen som ber om hjälp flyttat högt upp i huset, som såklart aldrig har en hiss.
  3. För att pizzan som alltid utlovas när jobbet är gjort aldrig dyker upp, existerar den ens?
  4. Kroppen och muskler man inte ens visste man hade värker i dagar efteråt.