Sälja & köpa innan amorteringskravet?

4185501-a-bulging-walletSka du sälja? Då är det bra att ha lite is i magen – även om du säkerligen känner stress inför att hinna sälja och köpa innan det kommande amorteringskravet. Men börja inte riva ner badrummet för att bygga nytt och höja värdet, även om vi tidigare har tipsat om det. Det kan finnas andra bättre alternativ för just dig.

För dig som ska sälja en bostad gäller det att ha koll på försäljningsprocessen, det kan göra stor skillnad både praktiskt och ekonomiskt. Självklart kan du välja att lita på mäklaren men även mäklare kan göra misstag – om du själv också har koll är det större chans att du gör en bra försäljning. Exempelvis är det få som är medvetna om att en kan göra avdrag för styling och möblering samt för lån av möbler när det är dags för fotografering och visning av lägenheten.

Några bra saker att ha i åtanke när du också sålt din lägenhet – för det slutar ju inte där.

– Tänk på att det är datumet för själva köpet som räknas när du ska deklarera, inte den dag du flyttar in.

– kom ihåg att när du räknar ut vinst och förlust gör man det på olika blanketter.

– Glöm inte att dra av kostnader för lagfart och pantbrev för försäljningspris när vinsten ska beräknas.

– Spara alltid kvitton och fakturor så att du kan styrka dina kostnader ifall Skatteverket skulle fråga.

Glöm inte heller att amorteringskravet kommer att gälla vid nya lån från och med den 1 juni. Det innebär att du som lånar på mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera på din bostad. Det är en viktig sak att ha i beräkningen när du letar nytt, eftersom din boendekostnad per månad kommer att förändras. Kanske är det trots allt mer värt att renovera badrummet innan du säljer? Det kan ju vara avgörande för om du måste amortera eller inte på din nästa bostad.