Varför är det bra att skaffa värmepump?

Att värma upp villan kostnadseffektivt och miljövänligt är viktigt för alla husägare. Värmepumpen har fått stor popularitet på senaste tiden på grund av detta. Men vilka övriga fördelar finns det med att ha en värmepump?

 

sky-clouds-blue-horizonNär det gäller uppvärmning av villor och hus är det en värmepump som står för det mest miljövänliga och kostnadseffektiva alternativet, enligt en artikel i NWT. I Finland är värmepumpen redan överlägsen etta när det gäller energisystem, enligt en artikel på svenska.yle.fi. Även Sverige ligger i världstopp om man ser till antal pump per invånare, och siffrorna är allt mer på uppgång. En värmepump kan beroende på installation och sort hämta värme från både vatten, mark och luft vilket gör den till ett mycket miljövänligt alternativ samtidigt som energin är billig. Detta skriver Expressen utifrån information från Energimyndigheten som har jämfört värmepumpen med en rad andra uppvärmningssystem som solenergi, ved, olja och pellets.

 

Vilken värmepump är den mest effektiva?

Allra bäst tros sorten luft-/luftvärmepump vara. Denna variant av värmepump kan dra in cirka 25 procent av husets energiförbrukning. Att köpa in en luft-/luftvärmepump är en investering som kostar lite till en början, men detta är pengar som sparas in snabbt. Detta beror på att en luft-/luftvärmepumpen återvinner den värme som finns i utomhusluften och distribuerar den vidare till insidan av huset. Vid varmare temperaturer under sommaren kan även luft-/luftvärmepumpen fungera som en luftkonditionering, vilket gör att man sparar in ytterligare kronor och inte behöver införskaffa ett ytterligare system för detta.

 

”Här handlar det om en investering på cirka 20 000-25 000 kronor, vilket i de flesta fall är intjänat på ett par år genom sänkta elkostnader.”, säger Per Jonasson som är VD på Svenska Kyl & Värmempumpsföreningen.