Växterna som tar över

En av villaägarens största drömmar är att ha en vacker trädgård som är fin året runt. Det finns en del växter som är ganska vanliga att ha i trädgården men som faktiskt kan ställa till med problem.

92978-garden-work-03

Många som äger en villa vill lägga lite extra tid på trädgården för att få husets utsida att se riktigt fin och välvårdad ut.

”Har man en egen villa handlar lika mycket om att på olika sätt ta hand om husets utsida och dessutom trädgården, om man har en sådan.” Läs mer.

Och för att inte förstöra sin trädgård helt är det viktigt att ha koll på vilka växter som kan ställa till det rejält och vilka som är lättskötta och snygga. I Göteborgs-Posten kan man läsa att Naturvårdsverket nu har upprättat en förteckning över de växter som det är bäst att göra sig av med. Ett exempel på en sådan här växt är kirskål. Den växten är svår att rå sig på och kirskål är förmodligen det ogräs som flest trädgårdsodlare haft problem med under åren. Ändå tror man att munkarna för länge sedan planterade in dem i våra trädgårdar för att de hade ett väldigt gott näringsinnehåll.

Vanliga växter ställer till problem

Det finns ett flertal andra så kallade invasiva växter som man borde tänka till både en och två gånger innan man planterar. En hel del av dessa säljs på den vanliga trädgårdshandeln och kan i fel läge bli riktigt besvärliga. Vintergröna är ett exempel på en växt som är svårt att bli av med på plaster där man inte vill ha den. Många av de växter som finns med på förteckningen från Naturvårdsverket är vanliga växter som finns i var och varannan trädgård. Men dessa kan faktiskt ställa till riktiga problem i trädgården.